Zupa krem z jarmużu i ciecierzycy z chili

Moda na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca.

Składniki:

  • 250-300 g jarmużu bez grubych łodyżek świeżego lub mrożonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 500-750 ml bulionu
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 50 g rodzynek
  • sok z 1/2 limetki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta kuminu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól morska, pieprz z młynka
  • papryczka chili
  • kawałek imbiru — opcjonalnie

Wykonanie:

  • wieczorem namoczyć ciecierzycę. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości wg wskazań na opakowaniu. Moja gotowała się 45 minut. Solić po ugotowaniu
  • cebulę i czosnek obrać z łusek, rozdrobnić i zeszklić na oleju. Dodać poszatkowany jarmuż, płatki owsiane, zalać bulionem i gotować na średnim ogniu
  • odcedzić ciecierzycę. Część ciecierzycy, rodzynki, kolendrę, kumin i sól dodać do zupy. Po 20 minutach gotowania zupę zblendować na purée. Dodać resztę przypraw: pieprz cayenne, cukier, sól, sok z limetki
  • zupę rozlać na talerze. Rozłożyć resztę ciecierzycy, przybrać pokrojoną w plasterki papryczką chili

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *