Bataty z piekarnika z sosem tahini

Bataty, słodkie ziemniaki to świetna przekąska dla osób próbujących schudnąć, gdyż na długo dają  uczucie sytości. Pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych znacznie przewyższają tradycyjne ziemniaki. Są soczyste, delikatne o lekko słodkim smaku, także nie jest trudno je polubić. Pomarańczowy, energetyzujący kolor jeszcze intensywniejszy po upieczeniu również zachęca do degustacji. Bataty są źródłem karotenoidów, w tym luteiny — substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok.

Warto wiedzieć, że zawartość karotenów i karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, brokułach czy szpinaku, które powszechnie słyną z zawartości tych związków. Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor,  jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają także witaminy z grupy B (głównie B6), witaminę C, E, K, kwas foliowy.

Przygotowanie batatów zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków, bo i dużo szybciej się gotują i pieką również. Pyszne są pieczone tylko z solą i pieprzem, a z dodatkiem sosu tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku mogą stanowić samodzielne danie.

Składniki:

  • 2-3 bataty
  • 1 łyżka oleju, oliwy
  • sól, pieprz

Składniki na sos z tahini:

  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 1/2 ząbku czosnku
  • odrobinka miodu
  • pestki granatu — opcjonalnie

Wykonanie:

  • ziemniaki obrać i pokroić w długie szpalty — ósemki. W misce wymieszać pocięte ziemniaki z łyżką oliwy solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 20-25 minut. W połowie pieczenia odwrócić bataty na drugą stronę
  • w międzyczasie tahini wymieszać z sokiem z cytryny. Gdy powstanie gęsta pasta, mieszając powoli dolewać wodę i sprawdzać konsystencję. Dolałam trochę za dużo. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i „kropelką” miodu
  • „wydłubać” z owocu granatu pestki
  • podawać upieczone ziemniaki z sosem tahini, posypane pestkami granatu. Bez sosu, same pieczone bataty to smaczny dodatek np. steku z rostbefu (przepis wkrótce) i surówką z selera i mango

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *