Zimowy koktajl z brukselką w roli głównej — niebywały zastrzyk zdrowia. Polecany szczególnie osobom, które nie należą do grona zwolenników zielonych mini kapustek. Z dodatkiem mango i pomarańczy pomoże przekonać się do smaku  brukselki, bo do walorów zdrowotnych nikogo nie trzeba przekonywać.

Brukselka to bogactwo witamin i mikroelementów, nazywana jest często warzywem młodości. Wzmocni odporność, działa zbawiennie na układ pokarmowy, likwiduje zaparcia, działa przeciwzapalnie, powinna być stałym elementem diety cukrzyków i osób z wysokim cholesterolem. Niskokaloryczna brukselka to doskonały składnik zimowego zielonego koktajlu.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g brukselki
  • 1 mango
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia
  • szklanka wody mineralnej

Wykonanie:

  • brukselki obrać z wierzchnich uszkodzonych listków, następnie dość nisko podciąć głąbki i zdjąć z każdej kapustki kilka zielonych, luźnych listków
  • obrać pozostałe owoce i imbir, pokroić na mniejsze cząstki i umieścić w kielichu blendera razem z wodą i listkami brukselki. Zmiksować do pożądanej konsystencji   

NA ZDROWIE!

UWAGI:
Jeśli do koktajlu używasz całych brukselek, przed zmiksowaniem przekrój je na ćwiartki i wykrój głąby. Delikatniejszy w smaku, bardziej zielony i smaczniejszy jest koktajl przygotowany z obranych wierzchnich listków brukselki. Z pozostałych brukselek przygotuj jarzynkę do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *