Babka łaciata na oleju

Najbardziej kultowy wypiek na wielkanocnym stole to oczywiście babka. Ta tradycyjna, wypracowana, dopieszczona ciepłem i bardzo puchata od kopy żółtek to baba drożdżowa. Coraz częściej zastępują ją proste babki ucierane różnej maści. Nie zastąpią na pewno pysznej baby drożdżowej, ale łączy je jedno — na pewno są ozdobą stołu wielkanocnego.

Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych wypieków. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu nie należy do rodzaju suchych, dławiących babek, co to bez kubka herbaty ani rusz. Im starsza, tym wilgotniejsza.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja L
  • 150 g cukru/ksylitolu
  • 150 ml oleju
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

Składniki na polewę:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki
  • jajeczka-migdałki do dekoracji

Wykonanie:

  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
  • jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do oddzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem
  • wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę
  • piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić pierwsze 10 minut w foremce, po tym czasie babkę wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce
  • w rondelku zagotować śmietankę kremówkę, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać wystudzoną babkę. Ozdobić wg własnej fantazji

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *