Błyskawiczny por z patelni z curry i pistacjami

Świetny dodatek do drugiego dania i to z wykorzystaniem zielonej, mniej popularnej części pora. Trzeba wiedzieć, że właśnie ta ciemniejsza część pora skrywa najwięcej wartości odżywczych. Pożywna i tania jarzynka. Trudno go zjeść na surowo, ale już krótko podduszony jest pyszny. Dodatek curry nadaje mu ciekawego smaku, a dodatek pistacji czyni wyrafinowany dodatek obiadowy.

Prosty i szybki do przygotowania, koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • zielone części pora – 2 szt.
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • garść orzeszków pistacjowych
  • 1 łyżka oleju lub masła ghee

Wykonanie:

  • zielone części pora rozciąć wzdłuż na pół i dokładnie spomiędzy liści wypłukać piasek. Pora pociąć w paseczki. Orzeszki wyłuskać ze skorupek i posiekać 
  • pokrojonego pora wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać przyprawy i mieszając przesmażyć przez 1-2 minuty. Por lekko zmniejszy objętość, ale nadal pozostanie chrupki. Przed podaniem posypać pora pistacjami. Na kołderce z pora super smakuje np. łosoś i każdy kawałek ulubionego mięsa

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *