Fantastycznie smakujący deser przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Lekki, niskokaloryczny, wymarzony dla wszystkich liczących kalorie. Wygląda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie.
Muślinowy jogurt grecki, śliwkowe puree przygotowane na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy, zwieńczony aromatycznymi, pomarańczowymi paseczkami. Możesz wykorzystać poświąteczne zapasy śliwkowe.
Składniki na 2 pucharki:
200 g suszonych śliwek
150 ml soku z pomarańczy (1 duża pomarańcza)
220 g naturalnego jogurtu greckiego
cienkie paseczki ze startej z pomarańczy
3-4 łyżeczki ksylitolu/cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
Wykonanie:
- śliwki wypłukać i osuszyć na papierowym ręczniku, następnie grubo posiekać. Pomarańcze sparzyć, zesterem ściąć skórkę, odłożyć, z pomarańczy wycisnąć sok. Posiekane śliwki włożyć do rondelka i dodać sok pomarańczowy. Gotować około 5 minut, aż śliwki zmiękną. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzić sokiem z pomarańczy. Zdjąć z ognia i ostudzić, rozetrzeć drewnianą łyżką do uzyskania przecieru. W wersji dla dorosłych można smak podkrecić dodatkiem likieru pomarańczowego
- jogurt posłodzić cukrem pudrem z ksylitolu lub innym ulubionym słodzikiem
- do pucharków na wysokiej nóżce nakładać naprzemiennie jogurt i mus śliwkowy. Każda porcję ozdobić paskami skórki pomarańczowej. Podawać schłodzony
6 komentarzy
Prosty i smaczny. Tak, jak lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo dziękuję:) I ja tak lubię - prosto, smacznie i zdrowo!:)
UsuńSuszone sliwki,to ja jem prawie codziennie. No ale na taki pomysl nie wpadlam. Swietne polaczenie;-). Jutro zrobie sobie taki deserek:-P. Dziekuje za inspiracje:-).
OdpowiedzUsuńBardzo proszę Marysiu i życzę smacznego!
UsuńWspaniały deser i do tego taki lekki i zdrowy :>
OdpowiedzUsuńZgadza się, dziękuję Sosenko:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!