Danie bardzo proste do przygotowania, z rodzaju szybkich, pospolite składniki, a efekt ? Zaskakujący! Flaczki z boczniaków, to danie na pewno nie tylko dla wegan. Pyszności!
Doprawdy trudne do odróżnienia, bo struktura identyczna, podobne przyprawy i nie wiem, czy nie lepsze od tradycyjnych.
O przygotowanie tradycyjnych flaków pokusiłam się jeden, jedyny raz, ale z powodu zapachu nigdy nie odważyłam się na powtórkę. To danie, z boczniakami na pewno powtórzę i to nie raz. Namawiam na zakup co najmniej 1 kg boczniaków, są tak pyszne, że na jednej dokładce się nie skończy!
800 g boczniaków
1 mała marchewka
1/2 pietruszki
plaster selera
kawałek pora
1 seler naciowy
1 cebula
2-3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
kawałek imbiru
2 łyżeczki suszonego majeranku
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1+1 łyżka masła
1 szklanka bulionu warzywnego
Wykonanie:
- warzywa obrać, pokroić w paski. W rondlu, w którym przygotowujesz flaczki zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj warzywa i podduś przez kilka minut. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej szklanką bulionu warzywnego
- w międzyczasie przygotuj boczniaki. Obetnij ogonki i odrzuć. Jeśli grzyby posiadają biały nalot (taka ich uroda) usuń go zwilżonym papierowym ręcznkiem. Grzyby pokrój w poprzek blaszek. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na rumiano pocięte boczniaki. Smażąc boczniaki na maśle uzyskają niepowtarzalny smak. Możesz dodać pociętą w paski czerwoną paprykę - właśnie teraz
- podsmażone grzyby dodaj do rondla z warzywami, przykryj garnek pokrywką i duś 15-20 minut. Ewentualnie skoryguj ilość soli. Podawaj z bagietką
4 komentarzy
Świetna alternatywa dla klasycznych, których nie cierpię ;D
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc orginał biją na głowę!:)
UsuńZwykłych flaczków nie lubię ale taką wersję chętnie bym zjadła :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję, na pewno by Ci smakowały:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!