Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj. Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej chrupiące są gorące, a jeśli upieczesz ich więcej łatwo je odgrzać w tosterze i zajadać się chrupiącymi. Polecam!
Składniki na 8 sztuk:
150 g mąki orkiszowej jasnej
250 ml mleka
50 g masła lub oleju kokosowego
3,5 g drożdży instant (płaska łyżeczka)
1 łyżeczka cukru
szczypta sody
szczypta soli
1 jajko
Wykonanie:
- mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło (olej kokosowy), by się roztopiło
- odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętość
- wyrośniete ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producenta
UWAGI : Przetestowałam gofry na "byle jakiej" tortownicy i są tak samo pyszne i chrupiące. Zamiast masła użyłam zdrowszego zamiennika oleju kokosowego i bardzo, bardzo polecam!
23 komentarzy
Ciekawy przepis;) takich jeszcze nie robiłam... zapraszam zatem na moje trzy smakowe gofry domowe;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/gofry-cynamonowe-czekoladowe-i.html
Dzięki:)
UsuńZawsze szukalam idealnego przepisu na gofry. Te z budki rzeczywiscie sa chrupiace. No ale nie mam watpliwosci,ze te z Twojego przepisu sa o wiele lepsze,chocby patrzac na liste skladnikow. Wyprubuje przepis:-P.
OdpowiedzUsuńPolecam:) Pozdrowiam:)
UsuńMają naprawdę delikatną strukturę :) Podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńDziekuję:) Są delikatne i lekkie jak piórko:)
UsuńChciałam się zapytać jakiej gofrownicy Pani używa?
OdpowiedzUsuńBelgijskiej, obrotowej DOMO - 1400 W:)
UsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńHa!, jest nas więcej:)
UsuńSuper chrupiące gofry
UsuńBardzo chrupiące! Polecam!
OdpowiedzUsuńczy można zastąpić suche drożdże świeżymi i ile gramów użyć?
OdpowiedzUsuńTak można, użyj 12 g świeżych drożdży i wymieszaj je z mokrymi składnikami:)
UsuńGofry z owocami... najlepsze... :)
OdpowiedzUsuńCzy musi być mąka orkiszowa?
OdpowiedzUsuńNie musi:)
UsuńGdzie można kupić mąkę Orkiszową?
OdpowiedzUsuńNie jest to trudne. Np. w Leclerku
UsuńJaka maka zamiast orkiszowej jak pszenna to ile proporcji tak samo
OdpowiedzUsuńZ zwykłą pszenną proporcje takie same:)
UsuńGofry wyszły super, mam gofrownice MPM 1000W i dała radę. Są chrupkie i lekkie, zrobiłam z potrójnej porcji, wyszło 22 szt dziękuję
OdpowiedzUsuńPrzetestowałam przepis i gofry wychodzą z każdej gofrownicy. Porcja gigantyczna!!!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!