wtorek, 1 marca 2016

Gofry - super lekkie i chrupiące


Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być.
Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj. Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej chrupiące są gorące, a jeśli upieczesz ich więcej łatwo je odgrzać w tosterze i zajadać się chrupiącymi. Polecam!


Składniki na 8 sztuk:
150 g mąki orkiszowej jasnej
250 ml mleka
50 g masła lub oleju kokosowego
3,5 g drożdży instant (płaska łyżeczka)
1 łyżeczka cukru
szczypta sody
szczypta soli
1 jajko

Wykonanie:
  • mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło (olej kokosowy), by się roztopiło 
  • odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętość
  • wyrośniete ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producenta
                                                                   SMACZNEGO !

UWAGI : Przetestowałam gofry na "byle jakiej" tortownicy i są tak samo pyszne i chrupiące. Zamiast masła użyłam zdrowszego zamiennika oleju kokosowego i bardzo, bardzo polecam!


23 komentarzy

  1. Ciekawy przepis;) takich jeszcze nie robiłam... zapraszam zatem na moje trzy smakowe gofry domowe;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/gofry-cynamonowe-czekoladowe-i.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze szukalam idealnego przepisu na gofry. Te z budki rzeczywiscie sa chrupiace. No ale nie mam watpliwosci,ze te z Twojego przepisu sa o wiele lepsze,chocby patrzac na liste skladnikow. Wyprubuje przepis:-P.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mają naprawdę delikatną strukturę :) Podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) Są delikatne i lekkie jak piórko:)

      Usuń
  4. Chciałam się zapytać jakiej gofrownicy Pani używa?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chrupiące! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można zastąpić suche drożdże świeżymi i ile gramów użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, użyj 12 g świeżych drożdży i wymieszaj je z mokrymi składnikami:)

      Usuń
  7. Gofry z owocami... najlepsze... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy musi być mąka orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie można kupić mąkę Orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka maka zamiast orkiszowej jak pszenna to ile proporcji tak samo

    OdpowiedzUsuń
  11. Gofry wyszły super, mam gofrownice MPM 1000W i dała radę. Są chrupkie i lekkie, zrobiłam z potrójnej porcji, wyszło 22 szt dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przetestowałam przepis i gofry wychodzą z każdej gofrownicy. Porcja gigantyczna!!!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!