"Grüne soße" - zielony sos frankfurcki to niemiecka specjalność wielkanocna pochodząca z Hesji. Podstawą jest zbiór 7 wiosennych ziół.
Przepis na sos i ziołowe składniki sosu znajdziesz tutaj.
Ponieważ od dłuższego już czasu nasze śniadania stanowią zielone koktajle ciągle poszukuję nowych składników. Wybór narzucił się sam i składniki na zielony sos wylądowały tym razem w koktajlu. Muszę przyznać, że to jeden z najsmaczniejszych zielonych szejków jaki ostatnio przygotowałam - niezwykle aromatyczny. Zawiera sporo witamin i soli mineralnych. Taki koktajl Cię wzmocni, odświeży i doda sił witalnych, by raźnie wkroczyć w wiosenne klimaty. Myślę, że będzie równie pyszny jeśli zamiast wody użyjesz jogurtu lub kefiru. Zapraszam na przepyszny wiosenny koktajl!
zestaw ziół - 100 g (1/2 op.)
1 jabłko
1 gruszka
1 banan
200 ml wody mineralnej
1- cm imbiru
1 łyżeczka lnianego oleju kujawskiego
Przygotowanie:
- zioła umyć, osuszyć, z pietruszki i szczawiu usunąć grube ogonki
- owoce i imbir obrać, wyciąć gniazda z owoców nasienne i pokroić na mniejsze cząstki
- na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać owoce, pocięte zioła, imbir i olej, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić po przygotowaniu
4 komentarzy
Uwielbiam taką zieloną dawkę zdrowia! :)
OdpowiedzUsuńJa również:)
UsuńKocham Twoje koktajle;-). Zwlaszcza te zielone. I kolejny do wyprobowania. Chociaz mi wszystkie smakuja:-P.
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to:) Wiadomo, zielone najzdrowsze:) Pozdrawiam!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!