Jogurtowy ser labneh i kolorowe kulki serowe

Labneh — domowy ser jogurtowy, warto go zrobić, bo to samo zdrowie. Bardzo prosty do przygotowania, pyszny, bardzo delikatny i kremowy, powstaje po odcieknięciu serwatki z jogurtu, bo lanneh to nic innego jak odcedzony jogurt.

Do przygotowania serka można użyć jogurtu samodzielnie wyprodukowany w domu lub kupnego jogurtu typu greckiego — bałkańskiego. Kupując jogurt, zwróć uwagę, by w składzie było wyłącznie mleko ewentualnie mleko z dodatkiem śmietanki i szczepy bakterii zakwaszające mleko.

Składniki:

  • jogurt grecki – 500 g
  • sól — około 1/2 łyżeczki
  • majeranek, tymianek, czerwony pieprz, kolendra
  • olej kujawski — rzepakowy tłoczony na zimno

Wykonanie:

  • wylać cały jogurt z opakowania na sitko wyłożone gęstą gazą lub pieluchą tetrową. Przedtem wymieszaj go z solą i jeśli ma być na wytrawnie, już na tym etapie możesz dodać posiekane, ulubione zioła. Tak pozostawiam jogurt na blacie kuchennym, aż odcieknie większość serwatki. Do pozostałego odciekania ustawić konstrukcję z sitkiem w lodówce. Czas przy domowej produkcji labneh odgrywa najistotniejszą rolę, bo ile czasu spędzi jogurt na sitku, warunkuje końcowy efekt — jaki rodzaj serka otrzymamy.
    1. po nocy spędzonej w lodówce otrzymasz twarożek o konsystencji serka homogenizowanego
    2. po 2-ch dniach idealny twarożek do smarowania pieczywa
    3. po 3-ch dniach twaróg i da się kroić. Idealny na kanapki i do upieczenia sernika
    4. po 5-ciu dniach dalej będzie gęstniał i dojrzewał. Stanie się kwaśny i ostry w smaku. Teraz jest najlepszy czas, by zakonserwować go w oleju, łatwo ulepić z niego kulki, obtoczyć w ulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać oliwą lub olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno). Olej powinien zakryć kulki serowe. Kulki serowe najsmaczniejsze są po kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z oleju rozsmarowywać na kromce chleba lub dodać do sałatki. Świetne z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *