Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych

Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania.

Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich, dodaj więcej mleka. Do klusek podałam sos z  mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rarytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem białego wina, zagęściłam śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam!

Składniki:

  • 4 bułki – 200 g
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sos grzybowy:

  • 600 g mrożonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 100-150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • natka zielonej pietruszki 

Wykonanie:

  • bułki pokroić w 1 cm kostkę. Zalać gorącym mlekiem i roztrzepanym jajkiem, odstawić 10-15 minutJeśli używasz bardzo suchych bułek dodaj nieco więcej mleka
  • w międzyczasie zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę
  • namoczone bułki wymieszać z podsmażoną cebulą, posiekaną zieloną pietruszką, dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową — wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kluski
  • gotować w osolonej wrzącej wodzie około 10-15 minutPo wypłynięciu klusek zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem na ledwie mrugającym ogniu
  • zamrożone grzyby wyłożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i posiekaną, zeszkloną cebulką, mieszając od czasu do czasu grzyby rozmrozić. Gdy puszczą całą wodę zwiększyć ogień i odparować nadmiar wody. Dolać wino, odparować i dodać śmietanę kremówkę, przyprawy, poddusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu
  • wyłowić kluski łyżką cedzakową. Podawać z sosem grzybowym. Suto posypać zieloną pietruszką 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *