wtorek, 29 marca 2016

Tarta z brukselką - Rosenkohl Quiche



Brukselka na pewno nie jest nudnym warzywem, istnieje wiele dań w których może brylować. Do takich na pewno należy tarta brukselkowa.
Kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie.
Specjał bardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina.

Składniki na ciasto:
200 g mąki orkiszowej
80 g masła
1 jajko
3 łyżki lodowatej wody
0,5 łyżeczki soli

Składniki na nałożenie:
500 g brukselki
200 ml mleka kokosowego lub śmietany
3 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
 
Wykonanie:
  • składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wylepić dno i brzegi foremki cieniutko wysmarowanej masłem. Wstawić do lodówki
  • brukselki oczyścić ze zwiędłych listków, umyć, głąbiki naciąć na krzyż. Obgotować brukselkę 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do odcedzenia
  • śmietanę lub mleko kokosowe rozbełtać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. Brukselki rozłożyć na cieście, zalać masą jajeczną
  • piec w 180`C 40 minut do zezłocenia
                                                                   SMACZNEGO !


11 komentarzy

  1. bardzo lubię brukselkę, także w tarcie

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl na brukselke. A my po prostu ja uwielbiamy. Jestem pewna,ze skorzystam z przepisu ;-). A to mleko kokosowe,to z kartonika? Dziekuje za odpowiedz;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Mleko - obojętnie, z puszki lub z kartonika:)

      Usuń
  3. Swietny pomysl na brukselke. A my po prostu ja uwielbiamy. Jestem pewna,ze skorzystam z przepisu ;-). A to mleko kokosowe,to z kartonika? Dziekuje za odpowiedz;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię brukselkę, w tarcie za to jeszcze nie próbowałam, na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy nie trzeba wcześniej podpiec samego spodu bez nadzienia?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie podpiekałam, ale można, będzie jeszcze bardziej chrupiąca:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!