Zakwas owsiany na wielkanocny żurek

Do przygotowania wielkanocnego żurku najpopularniejszy jest zakwas z mąki żytniej. Żurek to pyszna, sycąca, tania i bardzo zdrowa zupa. Bazę zakwasu może stanowić każda inna mąka: pszenna, gryczana lub np. owsiana. Żur przygotowany na zakwasie z mąki owsianej jest dużo delikatniejszy w smaku.

Trzeba wiedzieć, że mąka owsiana to znakomite źródło błonnika pokarmowego pomocnego w walce z wieloma chorobami, aromatyczna i pełna wartości odżywczych. Nie jest łatwo dostępna, ale bez trudu zrobisz ją w domu sama. Wystarczy zmielić płatki owsiane w robocie kuchennym lub zwykłym młynku do kawy.

Przygotowanie zakwasu z mąki owsianej jest identyczne jak tradycyjnego z mąki żytniej i nie jest to żadna filozofia. Porzuć sklepowe fałszywki zakwaszane octem i zrób go sama. Dobrze jest zaszczepić zakwas żywymi kulturami bakterii, przyspieszy to proces produkcji domowego zakwasu. Dodaję łyżeczkę zakwasu chlebowego, ale i bez jej dodatku się uda, będzie się kisił 1-2 dni dłużej.

Składniki:

  • 1 l słoik
  • płatki owsiane – 5 czubatych łyżek
  • 600-700 ml przegotowanej, ostudzonej, letniej wody
  • listek laurowy – 3 szt.
  • ziele angielskie – 6 kulek
  • czosnek – 2 ząbki

Przygotowanie:

  • zmielić płatki owsiane 
  • do suchego, wyparzonego słoika wsypać mąkę owsianą, zalać przegotowaną, ostudzoną, lekko ciepłą wodą, najpierw w małej ilości i wymieszać na masę bez grudek, następnie dolać resztę (mąkę łatwiej wymieszać z ciepłą wodą)
  • dodać przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę wody z kiszonych, ale nie pasteryzowanych ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się o 1-2 dni. Słoik zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj zawartość drewnianą łyżką
  • jeśli zakwas uzyska przyjemny, kwaskowaty zapach i smak jest gotowy do przygotowania żurku. Resztę zlej do butelki i wstaw do lodówki. Zakwas można przechowywać do 2 tyg. Im starszy zakwas, tym kwaśniejszy

    SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *