Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować, czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • zielenina
  • 2 łyżki masła ghee
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  • jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać
  • przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając, by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek
  • jajka drobniutko posiekaćdodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki
  • panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając
  • układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub zimno

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *