Pyszne, wiosenne smarowidło do chleba — hummus z bobu. Od dawna przymierzałam się do przygotowania tego smakowitego hummusu, ponieważ bób uwielbiam od zawsze.

Bób zastąpił ciecierzycę, a mięta i dodatek skórki cytrynowej zapewniły przyjemne orzeźwienie. Smarowidło do chleba jest bardzo smaczne, niestety smak bobu się ulotnił. To dobra wiadomość dla tych, którzy za zapachem i smakiem bobu nie przepadają, jednocześnie zła dla wielbicieli bobu. Do przygotowania dzisiejszego hummusu użyłam bobu ze słoika. Latem przyjdzie czas na hummus ze świeżych ziarenek. Nie muszę dodawać, iż bób tak jak wszystkie strączkowe to skarbnica witamin i minerałów. Ma mnóstwo błonnika, całe pokłady witaminy B, działa zasadotwórczo oraz obniży cholesterol. Skuś się na bób!

Składniki:

  • 1 słoik bobu lub 1/2 kg
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-6 łyżek zimnej wody
  • skórka otarta z małej cytryny
  • garść mięty
  • sól, pieprz cytrynowy
  • oliwa

Wykonanie:

  • osączyć bób z zalewy i obrać ze skórek. Surowy bób ugotować w podwójnej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki soli. Odcedzić, ostudzić i obrać z łupinek. Część ziarenek pozostawić do przybrania
  • czosnek obrać, zetrzeć skórkę z cytryny i oberwać listki mięty z łodyżek. Część mięty pozostawić do dekoracji
  • obrany bób zblendować z przyprawami, ewentualnie dosolić. Pod koniec dolewać wodę mineralną w takiej ilości, by stał się puszysty. Przełożyć do miseczki, polać oliwą, przybrać odłożonymi ziarenkami bobu, posiekaną miętą i skórką otartą z cytryny. Schłodzić przed podaniem!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *