środa, 20 kwietnia 2016

Kwiatowa sałata


Wiele ogrodowych kwiatów, można wykorzystać nie tylko do wazonu, ale także na naszych talerzach. Jadalne kwiaty nie tylko pięknie wyglądają na naszych talerzach, ale i doskonale smakują, a wiele z nich jest również bogata w witaminy. Już kilka kwiatów dodanych do sałatki, czy deseru nada daniu orginalnego wyglądu i wyrafinowanego smaku.

Nigdy nie jedz jednak kwiatów, które zostały opryskane środkami ochrony roślin, pochodzących z kwiaciarni lub centrów ogrodniczych. Największą pewność da własny ogródek lub zebranie dziko rosnących kwiatów na łące z dala od ruchliwych dróg.
Teraz  uroku serwowanym potrawom dodają fiołki, stokrotki i bratki - to ich pora. W mojej sałacie pojawiły się lwie paszcze. Pochodzą z włoskiej szklarni, kupiłam je w gotowym zestawie sałatowym. 

Składniki:
1 op. miksu sałatowego
fiołki, bratki, stokrotki - dowolna ilość
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli, pieprz

Wykonanie:
  • dokładnie umyć sałatę - krótko, w dość dużej ilości wody. Osuszyć w wirówce do sałaty. Odzielnie, bardzo delikatnie wypłukać kwiatki i osuszyć w papierowym ręczniku
  • składniki na winegret wymieszać do powstania jednolitej emulsji
  • na talerzykach rozłożyć sałatę, skropić przygotowanym winegretem, na końcu udekorować kwiatkami. W ten sposób sałatę można przygotować dużo wcześniej, a tuż przed podaniem skropić sosem. Drugi sposób to dokładne wymieszanie sałaty w salaterce z sosem winegret, tak by wszystkie listki oblepił sos. Wówczas sałatę podawać natychmiast  po wymieszaniu z sosem
                                                                SMACZNEGO !

 

2 komentarzy

  1. Fantastyczny pomysł na wprowadzenie wiosny na talerz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Zaczarować wiosny się nie da, ale wyczarować na talerzu jak najbardziej!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!