Rolada biszkoptowa z kremem serowym i mango

Rolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopt, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej — owocu mango.

Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne dla wszystkich, którzy wykluczyli cukier ze swojej diety. Biszkopt świetnie udaje się z ksylitolem, trzeba go jednak wcześniej zmielić na mączkę. W tej formie może nieco dłużej niż tradycyjny cukier, ale pięknie ubija się z jajkami na kogel-mogel. Zapraszam do przepisu na pyszną tropikalną roladę!   

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 125 g ksylitolu/cukru
  • 30 g mączki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • wanilia

Składniki na krem:

  • 2 mango
  • 4 płatki żelatyny
  • 50 g ksylitolu/cukru
  • 200 g + 100 g śmietany kremówki
  • 400 g sera 3 x mielonego 
  • wanilia
  • pistacje

Wykonanie:

  • oddzielić żółtka od białek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitolu/cukru z cukrem waniliowym. Na końcu wmieszać żółtka. Dodać mączkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao wymieszane i przesiane z mąką. Ciasto równomiernie rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec na środkowej szynie w 200`C 10-12 minut. Upieczony biszkopt ułożyć na ściereczce kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i jeszcze gorący zrolować. Odstawić do wystudzenia
  • mango obrać, miąższ oddzielić od pestki. 6-10 plasterków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ser wymieszać z ksylitolem/cukrem i cukrem waniliowym, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę kremówkę. W kilku łyżkach gorącej wody rozpuścić namoczoną żelatynę. Wlewając cienką strużką wymieszać z kremem. Dodać pokrojone w kostkę mango i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie tężeć
  • roladę rozwinąć, ściereczkę kuchenną usunąć. Rozsmarować przygotowany krem, zwinąć ponownie i odstawić do schłodzenia. Ubić pozostałe 100 g bitej śmietany. Oprószyć roladę cukrem pudrem z ksylitolu, przybrać rozetkami bitej śmietany, plasterkami mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *