Sernik straciatella — dietetyczny

Sernik straciatella — pyszny, aksamitny, idealnie kremowy, po prostu rozpływający się w ustach. Delikatny, niezbyt słodki, z mnóstwem drobinek gorzkiej czekolady.

Użyłam groszków czekoladowych odpornych na wysoką temperaturę, dlatego drobinki czekoladowe podczas pieczenia ładnie zachowały kształt, a sernik cudnie prezentował się na świątecznym stole. Spód bardzo minimalistyczny — zmielone płatki owsiane z odrobiną masła. Sernik nie opada, nie pęka, po upieczeniu jest równy jak stół. Upieczony bez kopy jajek i masła — sernik dietetyczny. Nie ma potrzeby schładzania w lodówce. Polecam!
Składniki na spód:

  • mąka owsiana – 70 g
  • masło – 40 g

Składniki na masę serową:

  • 650 g sera 3x mielonego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 150 g ksylitolu/cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g groszków czekoladowych (u mnie 150 g, ciut za dużo)

Dodatkowo:   

  • 80 g gorzkiej   czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

  • płatki owsiane zmielić, połączyć z masłem. Powstałymi okruchami wyłożyć spód tortownicy wyścielony papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć uciskając wilgotną łyżką (masa się klei). Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C
  • ser z jogurtem umieścić w misce, dodać przesiany przez sitko budyń oraz cukier. Wbić kolejno po 1 jajku, za każdym razem mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać groszki czekoladowe. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać szpatułką. Piec pierwsze 10 minut w 180`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160`C i piec jeszcze 50 minut. Sernik jest gotowy gdy boki są ścięte, środek może nadal pozostać drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę oraz masło i wymieszać. Polać przesadzony sernik. Sernika nie przechowywałam w lodówce, ze względu na dodatek czekolady

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *