Sos tatarski to sos zimny na bazie majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty.
To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo co.
Składniki:
2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
1 mała cebula, szalotka
3-4 korniszony
3-4 marynowane grzybki
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
pieprz, sól do smaku
szczypiorek
Wykonanie:
- wyjąć ogórki i grzybki z zalewy i osuszyć. Pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę, kapary i szczypiorek posiekać
- majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. W zakręconym słoiczku można przechowywać sos w lodówce do kilkunastu dni
8 komentarzy
Najprostszy i najlepszy :D
OdpowiedzUsuńJasne,też tak uważam:)
UsuńSos tatarski jest genialny, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTrudno się nie zgodzić:)
UsuńPyszny, bardzo lubię ten sosik do jajek :-)
OdpowiedzUsuńFakt i do jajek i do wszystkiego innego, po prostu uniwersalny:)
UsuńBardzo fajny przepis, umieściliśmy go w naszym serwisie kulinarnym, który ma na celu zbiór najlepszych przepisów w sieci :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zachęcamy do wrzucania swoich smaków do naszego koszyka :)
Dziękuję:) Miło mi, że przepis znalazł się w tak doborowym towarzystwie!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!