Sos tatarski — najprostszy

Sos tatarski to sos zimny na bazie majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty.

To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadomo co.

Składniki:

  • 200 g majonezu – 4 łyżki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • 1 mała cebula, szalotka
  • 3-4 korniszony
  • 3-4 marynowane grzybki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz, sól do smaku
  • szczypiorek

Wykonanie: 

  • wyjąć ogórki i grzybki z zalewy i osuszyć. Pokroić w drobniutką kosteczkęCebulę również pokroić w drobną kostkę, kapary i szczypiorek posiekać
  • majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. W zakręconym słoiczku można przechowywać sos w lodówce do kilkunastu dni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *