„Spaghetti” z białej rzodkwi, pestek granatu i fiołków — surówka fit

Biała rzodkiew ma niezwykłe wartości dla naszego zdrowia, a przy tym zawiera niewiele kalorii – 12 kcal w 100 g. Posiada właściwości żółciopędne, moczopędne, żółciotwórcze, jest idealna dla osób z kłopotami trawiennymi. Pyszna, delikatna, chrupiąca, bardzo soczysta, orzeźwiająca i dietetyczna. W kilka chwil przygotujesz z jej udziałem prostą, pyszną surówkę do obiadu.

Białą rzodkiew najczęściej jemy tartą na grubych oczkach tarki np. z dodatkiem marchwi lub pociętą w grube paski z czarnym sezamem. Dziś proponuję zetrzeć rzodkiew spiralnym nożykiem i wyczarować białe spaghetti. Jarzynkę doprawiłam tradycyjnym winegretem, podałam z pestkami granatu i fiołkami. Doskonale smakuje i rewelacyjnie wygląda. Zapraszam na urocze wiosenne, jarzynowe spaghetti.

Składniki:

  • 1 biała rzodkiew
  • pestki granatu
  • fiołki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli, pieprzu

Wykonanie:

  • rzodkiew obrać i skroić  spiralnym nożykiem. Z owocu granatu uwolnić pestki. Umyć i osuszyć kwiaty fiołka
  • z oliwy, octu winnego i miodu przygotować gładką emulsję. Doprawić solą i pieprzem
  • na talerzykach ułożyć skrojone spaghetti, skropić przygotowanym winegretem, udekorować pestkami granatu i fiołkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *