Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika

Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka.
Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • oregano

Wykonanie:

  • nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Sok z cytryny wymieszać z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki
  • kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut do zrumienienia
  • w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Zeszklić drobno posiekną cebulkę z czosnkiem, dodać puszkę pokrojonych pomidorów, oregano, cukier, ocet balsamiczny i dusić około 15 minut. Puszkę przepłukać wodą i dolać do sosu
  • obrócić kurczaka na drugą stronę i zalać przygotowanym sosem pomidorowym. Dusić kolejne 20 minut
  • podawać z ulubionymi dodatkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *