Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka.
Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem.
Składniki:
5 udek z kurczaka
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku - opcjonalnie
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
oregano
Wykonanie:
- nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Sok z cytryny wymieszaź z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki
- kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut do zrumienienia
- w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Zeszklić drobno posiekną cebulkę z czosnkiem, dodać puszkę pokrojonych pomidorów, oregano, cukier, ocet balsamiczny i dusić około 15 minut. Puszkę przepłukać wodą i dolać do sosu
- obrócić kurczaka na drugą stronę i zalać przygotowanym sosem pomidorowym. Dusić kolejne 20 minut
- podawać z ulubionymi dodatkami
10 komentarzy
Super przepis :) Czy zamiast nóżki można wstawić np. pierś z kurczaka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pewnie:) Ze skórą byłaby super - wtedy nieco skróć czas pieczenia:)
UsuńWygląda rozpustnie :D
OdpowiedzUsuńOj tam, żadna rozpusta tylko dietetyczny obiadek!
UsuńFenomenalny pomysl! Kompletnie nie mialam pojecia,jakie przygotowac danie z kurczaka. Tradycyjne udka nam sie przejadly:-). A tutaj widze pomysl-palce lizac;-). Dziekuje za inspiracje;-).
OdpowiedzUsuńCieszy mnie, że mój przepis jest inspiracją:) Każda odmiana jest dobra:)
UsuńPrzepyszny! Zapisujemy :)
OdpowiedzUsuńMiło mi:) Dziękuję!
UsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń:-) Dzięki:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!