Wątróbka drobiowa – panierowana

Wątróbka – najchętniej jadana ze wszystkich podrobów, obecna w domowym menu i wielu restauracjach. Masz dylemat, czy wątróbka na pewno jest zdrowa? Oczywiście, jest bardzo zdrowa. W wątrobie odbywa się neutralizacja substancji toksycznych i wbrew obiegowym opiniom jest ona magazynem ale nie toksyn, tylko cennych substancji odżywczych.

Posiada ogromne ilości witaminy A, witamin z gr. B, C i żelaza. Same zalety, do tego tania i bardzo prosta do przygotowania. Najczęściej jemy wątróbkę smażoną z cebulką.

Dziś zapraszam na jeszcze prostszą wersję, wątróbkę panierowaną. Wątróbka jest pyszna, nie skwierczy i nie pryska przy smażeniu i nie ma opcji by się nie udała. Gdy tylko panierka się zrumieni wątróbka jest gotowa i pyszna.

Składniki:

  • 350-400 g wątróbki drobiowej
  • 1 jajko
  • mąka do oprószenia
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka mleka – opcjonalnie
  • olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:

  • wątróbkę obrać z błonek i naczyń krwionośnych, opłukać.Namoczyć w mleku, by nabrała jasnej barwy
  • po wyjęciu z mleka osuszyć, obtoczć w mące, następnie w w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić kilka minut, by doszła. Podawać prosto z patelni oprószoną solą i pierzem. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i domową kiszoną kapustą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *