Wątróbka - najchętniej jadana ze wszystkich podrobów, obecna w domowym menu i wielu restauracjach. Masz dylemat, czy wątróbka na pewno jest zdrowa? Oczywiście, jest bardzo zdrowa. W wątrobie odbywa się nautralizacja substancji toksycznych i wbrew obiegowym opiniom jest ona magazynem ale nie toksyn, tylko cennych substancji odżywczych.
Posiada ogromne ilości witaminy A, witamin z gr. B, C i żelaza. Same zalety, do tego tania i bardzo prosta do przygotowania. Najczęściej jemy wątróbkę smażoną z cebulką.
Dziś zapraszam na jeszcze prostszą wersję, wątróbkę panierowaną. Wątróbka jest pyszna, nie skwierczy i nie pryska przy smażeniu i nie ma opcji by się nie udała. Gdy tylko panierka się zrumieni wątróbka jest gotowa i pyszna.
350-400 g wątróbki drobiowej
1 jajko
mąka do oprószenia
bułka tarta
sól, pieprz
1 szklanka mleka - opcjonalnie
olej lub smalec do smażenia
Wykonanie:
- wątróbkę obrać z błonek i naczyń krwionośnych, opłukać.Namoczyć w mleku, by nabrała jasnej barwy
- po wyjęciu z mleka osuszyć, obtoczć w mące, następnie w w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić kilka minut, by doszła. Podawać prosto z patelni oprószoną solą i pierzem. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i domową kiszoną kapustą
7 komentarzy
Watrobke polubilam juz dawno. Bylo to zalecenie lekarskie,ze wzgledu na niski poziom zelaza. Chociaz nigdy nie robilam panierowanej. Chetnie skorzystam z przepisu :-).
OdpowiedzUsuńMarysiu, koniecznie. Panierowana jest przepyszna- nie wiem , czy nie lepsza od tradycyjnej z cebulką:)
UsuńW tej panierce wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńDzięki;) I smakuje super:)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńchciałam Pani podziękować, dopiero zaczynam kulinarną przygodę i dzięki Pani jest to przyjemne i łatwe, znalazłam przepisy na pyszne potrawy, które przygotowuje się z łatwo dostępnych składników-w prostocie tkwi siła. Bardzo się cieszę, że znalazłam Pani bloga :) Teraz będę pytać :) czy taką wątróbkę mogę przygotować kilka godzin wcześniej, wsadzić do lodówki a później tylko usmażyć ?! Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Ania
Jak najbardziej, wątróbka może przeczekać w lodówce:) Dzięki za miłe słowa i zapraszam oczywiście jak najczęściej, bo gotowanie jest przyjemne:) Pozdrawiam Aniu:)
Usuńdziękuję za szybką odpowiedź, gotowanie zaczęło być przyjemne dzięki Pani :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!