To bardzo zdrowe warzywko nic nie straci ze swych wartości, gdy podasz je na surowo, bez obróbki cieplnej. Zapraszam na carpaccio szparagowe z dodatkiem parmezanu i soku z cytryny. Cieniuteńko pocięte szparagi, skropione wysokiej jakości oliwą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość udekorowana stokrotkami wygląda bardzo romantycznie i uroczo. Tak podana przystawka będzie prawdziwą ozdobą eleganckiego, uroczystego spotkania.
Składniki na 2 porcje:
2 łyżki oliwy z oliwek ( u mnie cytrynowa)
sok z 1/2 cytryny
sól morska, pieprz z młynka
50 g parmezanu w płatkach
garstka stokrotek
kilka kropli oliwy truflowej - opcjonalnie
Wykonanie:
- szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Szerokim nożykiem do warzyw pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki (zobacz na filmie)
- pocięte paseczki układać dekoracyjnie na 2 talerzach. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószyć solą i pieprzem. Parmezan pokroić w plasterki. Krótko przed podaniem udekorować stokrotkami
źródło: Genuss 5/2016
8 komentarzy
Wygląda super, ale nie lubię szparagów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Teź kiedyś nie lubiłam. Zawsze trafiałam na łykowate i zraziłam sie na długie lata:) Dopiero zielone mnie przekonały:)
UsuńWspaniały pomysł, nie wiem czy udami się tak cieniutko pokroić, ale spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Na pewno się uda!
UsuńPrezentuje się niezwykle uroczo :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić:)
UsuńNika awangarda! Pychota!
OdpowiedzUsuńOch, bardzo dziękuję:) Było pysznne!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!