Chleb bez wyrabiania dla nowicjuszy

Stawiasz w dziedzinie pieczenia pierwsze kroki? Ten przepis jest idealny dla debiutantów, ale i dla zaprawionych piekarzy również.

Przyszło mi upiec chleb na „wyjeździe” bez dostępu do robota kuchennego. Zawsze ratował mnie wówczas zwyczajny ręczny mikser. Niestety, staruszek odmówił posłuszeństwa. Przypomniałam sobie o przepisie, z którego korzystałam przed laty. Nie musisz wyrabiać ciasta, a pieczenie jest niekłopotliwe i nie zajmuje tyle czasu co z tradycyjnego przepisu.

Przepis tym razem nieco zmodyfikowałam i nie wyrastał jak w oryginale w ściereczce suto wysypanej mąką, a w papierze wysmarowanym olejem. Jeszcze prościej, a równie dobrze. Ten chleb zawsze się uda. Jak niedostatecznie wyrośnięty wyląduje w piekarniku, nadrobi to sam i po prostu popęka, tworząc apetyczną skorupkę.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 2 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych
  • 300 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:

  • wszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin, najlepiej na całą noc
  • wyrośnięte ciasto przełóż na papier wysmarowany olejem i umieść w misce razem z papierem do powtórnego wyrośnięcia — na około 1 godzinę. Ciasto posyp z wierzchu mąką i przykryj ściereczką
  • rozgrzej piekarnik do 250`C i wstaw naczynie, w którym będziesz piec, by się nagrzało. Możesz wstawić garnek żeliwny, naczynie żaroodporne, foremkę do pieczenia ciasta. Chleb upiekłam w tortownicy o przekroju 20 cm
  • gdy ciasto wyrośnie, a foremka się nagrzeje przełożyć chleb razem z papierem i piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210`C i piec jeszcze 30 minut. Gdy chleb pieczesz w naczyniu z zamknięciem, pierwsze 20 minut piecz z pokrywą, następnie zdejmij pokrywę i dopiekaj jeszcze 20-25 minut bez przykrycia. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk
  • studzić na kratce. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *