Mango lassi - lekki, gładki, kremowy, owocowy i słodki - absolutnie boski. Napój jest uzależniający, a przygotowuje się go expresowo.
Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu i wody w proporcji 1:1. Słodkie odmiany są z dodatkiem cukru, szafranu, soku owocowego lub owocowego puree jak mango-lassi.
Lassi pije się dla orzeźwienia w upalne dni i do ostrych azjatyckich potraw. Tłuszcz z jogurtu niweluje ostrość przypraw i wspomaga trawienie. Istnieje wiele odmian tego napoju, każdy azjatycki kraj ma swoją unikalną recepturę.
W wersji podstawowej lassi jest rzadkie, ale można przygotować wersję gęstszą do jedzenia łyżeczką - idealny jako deser na podwieczorek lub pożywne śniadanie.
Mango to owoc średniokaloryczny (60 kcal w 100 g), ale można go spożywać bez obaw o szczupłą sylwetkę. Mango ze względu na bogactwo składników odżywczych należy do grona najbardziej pożywnych owoców świata. Obecność mangiferyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym czyni z mango owoc niezwykle pożądany w zdrowej diecie.
Składniki na 2 porcje:
150-200 ml jogurtu greckiego
150-200 ml wody mineralnej
szczypta kardamonu
Wykonanie:
- z mango odkroić 2 grube plastry prowadząc nóż przy pestce. Miąższ pokroić w kostkę, następnie wywinąć go i odkrawać kostki mango wprost do kielicha blendera. To samo uczynić z drugą połówką. Pozostałe resztki miąższu dodać do blendera
- dodać wodę i jogurt, następnie zmiksować go na gładki mus
- podawać ze świeżo utarym w moździerzu kardamonem
SMACZNEGO !
8 komentarzy
Ale bajka ^^
OdpowiedzUsuńOj tak, to prawdziwa bajka:)
UsuńMango ubostwiam;-). Dziwie sie sama sobie,ze jeszcze nigdy nie zrobilam mango lassi. Wyglada oblednie;-).
OdpowiedzUsuńMarysiu, i tak samo smakuje:) Koniecznie do zrobienia:)
UsuńMniam, uwielbiam ten koktajl :-)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, nie ma innej opcji:)
Usuńmi jakoś mango nie podchodzi....fajny blog!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Trudno mi uwierzyć, że można nie lubić mango:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!