Sernik jogurtowy z kiwi

Wiosenny sernik, lekki, dietetyczny i pyszny. Wykończony plasterkami kiwi w subtelnym, zielonym, wiosennym kolorze. Dodatek jogurtu w poprzednim serniku zachęcił mnie do dalszych eksperymentów i w dzisiejszym stanowi już prawie 50%. Sernik z dodatkiem jogurtu ma świetną konsystencję jest lekki i mocno odchudzony.

Spód sernika wykonany ze zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem orzechów laskowych nie jest bardziej pracochłonny, niż zmielenie gotowych ciasteczek, a o ileż zdrowszy. Cukier tradycyjnie już zastąpił ksylitol, nie tylko najzdrowszy słodki jego zamiennik, ale uboższy o 30% kalorii. Słodka masa serowa i kwaskowate kiwi z chrupiącymi pesteczkami tworzą doskonałą kompozycję smakową.

Zapraszam do przepisu!

Składniki na spód:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g masła
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru

Składniki na masę serową:

  • 650 g sera 3x mielonego
  • 500 g jogurtu greckiego, po odcieknięciu 400 g
  • 3 jaja M
  • 200 g ksylitolu/cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 3 kiwi
  • 1/2 op. Tortenguss

Wykonanie: 

  • płatki owsiane zmielić w blenderze kielichowym do żądanej konsystencjiNie zmieliłam ich na proszekWymieszać ze zmielonymi orzechami, cukrem i masłem, tak by konsystencja przypominała „mokry piasek”. Gdyby masa była za sucha dodać ciut więcej masłaMasą wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200`C przez 15 minut
  • sitko wyłożyć gazą, wyłożyć jogurt i odstawić na 1 godzinę do obcieknięcia. Jeśli masz dość zwięzły ser nie jest to konieczne
  • jogurt, ser i cukier wymieszać trzepaczką balonową lub mikserem i dodawać po 1 jajku, mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać przesianą przez sitko mączkę ziemniaczaną. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 170`C  60 minut
  • wg wskazań na opakowaniu przygotować Tortenguss. Na przestudzonym serniku ułożyć plasterki obranego kiwi. Zalać Tertengussem. Podawać schłodzony w lodówce, najlepiej przez całą noc

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *