Składniki:
250 g szpinaku
800 g ziemniakow
1 duża wędzona makrela
1 cebula
1 ząbek czosnku
mleko lub śmietana
1 łyżka masła
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
parmezan
Wykonanie:
- ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie około 20 minut
- szpinak dokładnie wypłukać, odsączyć, odciąć ogonki, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka. Obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanym tłuszczu zezłocić cebulę i czosnek, dodać posiekany szpinak. Gdy tylko zmmiejszy objętość doprawić solą, pieprzem
- wędzoną makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup i usunąć ości
- ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać masło i śmietanę. Doprawić gałka muszkatałową
- naczynie zaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernnie rozłożyć puree ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem. Zapiekać 20 minut w 200`C do zrumienienia
10 komentarzy
Zazwyczaj wszystkie zapiekanki robię z makaronem, ale teraz chyba czas na ziemniaczaną! :)
OdpowiedzUsuńTak jest, czas na smaczną odmianę:)
UsuńCoś dla mnie. Zdecydowanie :D
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak - jest pyszna:)
UsuńSuper pomysl na zapiekanke. Nigdy nie robilam ziemniaczanej. Czas to zmienic;-). Dzisiaj robilam smoothie z ananasem,oczywiscie z Twojego przepisu. Przepyszne:-P.
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie polecam! Och, ananasa uwielbiam, także nie ma opcji, by smoothie nie smakowało:)
UsuńBardzo apetyczna zapiekanka, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
UsuńBardzo często robię zapiekanki ziemniaczane, robi się je szybko, a do tego są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPołączenia makreli z ziemniakiem nigdy nie próbowałam - czas to zmienić :)
Czas to zmienić, bo makrela smakuje bardzo oryginalnie;)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!