Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem i purée ziemniaczanym

Wędzona makrela najczęściej ląduje w paście kanapkowej. Z tej popularnej ryby możesz również wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego.

Składniki:

  • 250 g szpinaku
  • 800 g ziemniaków
  • 1 duża wędzona makrela
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mleko lub śmietana
  • 1 łyżka masła
  • sól 
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • parmezan

Wykonanie:

  • ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie około 20 minut
  • szpinak dokładnie wypłukać, odsączyć, odciąć ogonki, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka. Obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanym tłuszczu zezłocić cebulę i czosnek, dodać posiekany szpinak. Gdy tylko zmniejszy objętość doprawić solą, pieprzem 
  • wędzoną makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup i usunąć ości
  • ziemniaki odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać masło i śmietanę. Doprawić gałka muszkatołową
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernie rozłożyć purée ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem. Zapiekać 20 minut w 200`C do zrumienienia 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *