Zupa szczawiowa – wegeteriańska

Wiosenna, pyszna, lekka i orzeźwiająca zupa szczawiowa. Szczaw jest niedoceniany i lekceważony, a całkiem niesłusznie. Warto wzbogacić wiosenne menu o szczaw. Oprócz sporego zastrzyku witamin i minerałów posiada również działanie lecznicze.

Antyoksydanty oczyszczą organizm z toksyn, działa przeciwstarzeniowo na skórę, pobudza pracę układu trawiennego, wzmocni dziąsła i zęby, pomoże przy bezsenności, działa przeciwzapalnie, a witamina A poprawi ostrość wzroku.

Zupę przygotowałam na wywarze z jarzyn i podałam z jajkami ugotowanymi na twardo, zabieloną śmietaną. Dodatek śmietany i jajka niweluje negatywny wpływ kwasu szczawiowego.

Składniki na 4 porcje:

  • około 150-200 g szczawiu
  • 1 łyżka masła + 1
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • koperek
  • woda — około 1,2 l

Wykonanie:

  • warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę przekroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i zagotować. Dodać przeciętą i podpieczoną na „czarno” cebulę. Gotować około 30 minut
  • ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody)
  • w tym czasie dokładnie opłukać i odsączyć z nadmiaru wody szczaw. Obciąć ogonki. Szczaw drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażenie szczawiu na maśle da zupie świetnego smaku
  • wywar przecedzić, dodać podsmażony szczaw. Na patelni powtórnie rozgrzać masło, dodać 1 łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę. Wymieszać z gorącą zupą. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną. Do garnuszka ze śmietaną wlewać stopniowo kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać na gładko, bez grudek, następnie wlać do garnka z zupą i wymieszać
  • podawać z jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem. Można dodać marchewkę z bulionu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *