Domowa nutella to prostota i doskonały orzechowy smak. Wystarczy kilka składników, dobry blender i zdrowsza, domowa wersja gotowa. Zachwyci wszystkie dzieci - te duże i małe.
Jeśli dokładnie przeczytasz etykietę sklepowej nutelli, szybko porzucisz myśl o jej zakupie. Jej skład to głównie cukier i olej palmowy, czyli mnóstow kalorii, a składników odżywczych jak na lekarstwo. Najlepszy krem orzechowo-czekoladowy bez trudu przygotujesz w domu. Tą pychotką częstuję dzisiaj w dniu ich święta wszystkie dzieci.
Nutella to dobry produkt wyjściowy do produkcji domowych wypieków, deserów, lodów i kremów. Możesz wyjadać słodki krem prosto ze słoiczka, ale z umiarem -100 g orzechów laskowych to prawie 700 kcal i sporo tłuszczu. Pomimo tego, iż tłuszcz z orzechów laskowych nie tuczy, a wręcz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej (zapobiega powstawaniu "oponki:) lepiej zachować umiar.
Domowa nutella ma świetną konsystencję i łatwo sie smaruje.
200 g orzechów laskowych - 1 szklanka
około 200 ml mleka kokosowego
30 g oleju kokosowego - 1 łyżka
2 łyżki kakao
5 łyżek ksylitolu/miodu
Wykonanie:
- orzechy laskowe podprażyć na patelni lub w piekarniku w 200`C przez 10 minut, tak by skórka łatwo się obłuszczyła. Orzechy przełożyć na ściereczkę i pocierając zawartością ściereczki pozbawić je skórki. Ze wszystkich orzechów skórka ani tak nie zejdzie, ale to nic nie szkodzi
- orzechy wsypać do klielicha blendera dołożyć kakao, mleko kokosowe, olej kokosowy i ksylitol. Miksować do pożądanej konsystencji. Ilość mleka jest orientacyjna, ponieważ zależy to od jego gęstości. Najlepiej dodawać mleko na raty i sprawdzać konsystencję kremu. Dodatek słodzika jest równiez uzależniony od preferencji smakowych i jakości kakao. Mocne kakao daje wyraźny czekoladowy smak, ale wymaga sporego dosłodzenia
- krem umieścić w wyparzonym słoiczku i używać wg potrzeby
10 komentarzy
Hej :) Kcalmar, robiąc poranną prasę trafił na Twojego bloga i przeciera oczy ze zdziwienia, kilka dni temu pisał o właściwościach oleju kokosowego! ---> http://kcalmar.com/blog/2016/05/31/olej-kokosowy-i-jego-wlasciwosci/ i tym, co zawiera nutella, którą kupujemy w sklepie. Twój przepis robi duże wrażenie Pozdrawiam i zapraszam do Kcalmarowego królestwa <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, podwójnie:)
UsuńI ja muszę zrobić to smarowidło :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie:) Jest wyśmienite!
UsuńTaka nutella,to mozna sie zajadac;-). Swietny pomysl. Mysle,ze moj blender,poradzi sobie z orzechami:-).
OdpowiedzUsuńOj można, aż ciężko się oderwać:)
Usuńszkoda że nie widziałaś mojej miny na widok tych zdjęć!! jakbym mogła to sięgnęłabym przez monitor z łyżeczką- uwielbiam wyjadać nutellę ze słoiczka:)pyszny krem!
OdpowiedzUsuńMogę sobie wyobrazić - minka bezcenna! Niezły z Ciebie łasuch:)
UsuńBardzo mi się ten przepis podoba ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!