Domowa galaretka to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i jednocześnie przygotowanie zdrowego, dietetycznego deseru. Obojętnie, czy użyjesz tradycyjnej żelatyny, czy agaru deser cieszy oko i ślinka cieknie. Galaretka z agarem smakuje nieco odmienne niż tradycyjna, ale tężeje stosunkowo szybko i to nawet bez lodówki.
Smaczniejsza jest jednak schłodzona. Do produkcji domowych galaretek najlepiej użyć małych pojemniczków po lodach lub silikonowych foremek do muffinek.
Galaretki podałam ze śmietanką posłodzoną cukrem różanym. Przepis na cukier znajdziesz tutaj. Pycha!
250 g truskawek
250 ml wody, soku lub kompotu
1-2 łyżki ksylitolu do posłodzenia
6 g agaru
śmietanka
cukier różany
Wykonanie:
- truskawki umyć, odszypułkować. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować z częścią wody, soku lub kompotu
- w 100 ml zimnego płynu rozmieszać agar-agar i połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Mieszając zagotować całość i gotować 2 minuty. Tyle czasu potrzebuje agar, by uczynnić żelującą substancję
- galaretkę rozlać do pojemniczków, gdy ostygnie wstawić do lodówki
- podawać z mleczkiem kokosowym lub śmietanką posłodzoną cukrem różanym
UWAGI: 6 g agaru odpowiada 6 g żelatyny w proszku lub 6 listkom żelatyny i wystarcza na związanie 500 ml płynu. Przygotowana galaretka jest dosyć zwięzła, więc jeśli lubisz "trzęsącą " możesz dodać więcej płynu

4 komentarzy
To sie nazywa zdrowa galaretka;-). Sliczny kolorek. Czy taka galaretke mozna wykorzystac,przy robieniu placka z truskawkami? I ile wychodzi takich porcji,jak na zdjeciu? Dziekuje:-).
OdpowiedzUsuńDzięki:) To prawda, samo zdrowie! Wyszło mi 7 porcji silikonowych foremek muffinkowych. Jest dość zwięzła i treściwa, nie wiem czy nadawała by się do placka:)
UsuńPięknie podana :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!