Biszkoptowa rolada kokosowa z truskawkami

Puszysta, mięciutka, cudownie kokosowa — ta rolada bije wszystkie rolady na głowę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku.

Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta.

Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.  Wielbiciele kokosowych smaków będą mruczeć z zadowolenia. Bardzo polecam!

Składniki na biszkopt kokosowy:

  • 3 jajka L
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem kokosowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2,5-3 łyżki ksylitolu/cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki Malibu

Wykonanie:

  • oddzielić żółtka od białek. Do ubitych na sztywno białek dodawać po łyżce cukru i ubijać dalej. Dodać kolejno po 1 żółtku i na koniec wmieszać szpatułką lub na minimalnych obrotach robota wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Dobrze jest zmielić wiórki w młynku do kawy (krótko!). Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 17 minu. Jeszcze gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę. Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by ciasto się nie przykleiło 
  • ubić śmietanę kremówkę. W drugiej miseczce ubić serek mascarpone z cukrem i malibu, następnie dokładać po łyżce kremówki i miksować do połączenia
  • umyć, odszypułkować i osuszyć kilkanaście truskawek
  • roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem i ułożyć w rządku truskawki. Zwinąć roladę. Kilkoma odłożonymi łyżkami kremu posmarować roladę z wierzchu i obsypać wiórkami kokosowymi. Przed krojeniem schłodzić roladę w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *