Niezawodne, bo zawsze się udaje.
Składniki na dużą, rodzinną porcję ciasta. Ciasto zostało dodatkowo wzbogacone o chrupiącą, kokosową kruszonkę. Kruszonkę zrobiłam tym razem ze stopionego masła. Łatwiejsza i bardziej chrupiąca od tej tradycyjnej przygotowanej z masła schłodzonego. Znika w takim tempie, że pieczenia z mniejszej porcji nie polecam. Idealna propozycja na trwający właśnie sezon jagodowy. Gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
3 kubeczki mąki pszennej orkiszowej
2 kubeczki cukru/ksylitolu
1 kubeczek oleju
1 kubeczek jogurtu naturalnego
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 szklanki jagód (umytych, przebranych)
Składniki na kruszonkę:
120 g mąki orkiszowej jasnej
50 g wiórków kokosowych
100 g masła
50 g cukru
1 kubeczek - 150 g
Wykonanie:
- rozpuścić w ronelku masło. Składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w dysk, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. Gdyby kruszonka się nie sklejała dodać więcej masła
- jajka z cukrem ubić na puszysty kogel - mogel. Cukru dałam nieco mniej - niepełne 2 kubeczki, ale tradycyjnie zmniejszam ilość cukru. Do masy jajecznej na małych obrotach miksera dodawać porcjami jogurt i olej. Wmieszać w kilku ratach mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35 cm) i wyrównać szpatułką. Równomiernie rozsypać jagody. Na koniec zetrzeć na tarce kruszonkę lub rozetrzeć między palcami
- blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C i piec 45 minut
4 komentarzy
Bardzo lubie ciasta z dodatkiem jagod. Twoje wyglada apetycznie. No i ta kokosowa kruszonka;-). Zabieram przepis;-).
OdpowiedzUsuńJest świetne:) Polecam:)
OdpowiedzUsuńTyle cukru lub zamiennika. na tyle mąki??!!!!! To wyjdzie ulep!!!! Chyba pomyłka w ilości kubeczków.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest ok. Nie ma pomyłki. Co prawda dałam niepełne kubeczki, to odpowiednik szklanki cukru, a blacha duża! Ciasto jest przepyszne:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!