Pasta z pieczonego kalafiora z czarnym sezamem

Kalafior smakuje w każdej postaci. Jest bardzo szlachetny, wyrafinowany da,  się niebanalnie i fantastycznie przetwarzać. Kalafior posiada cenny sulforafan, substancję o bardzo silnym działaniu antynowotworowym. Z dobroczynnych mocy pozwala korzystać enzym-myrozynaza. Ponadto w kalafiorze jest sporo wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, witaminy A, C i beta-karotenu. Nic tylko jeść, tym bardziej, że 100 g kalafiora to 23 kcal.

Im bliżej jesieni, tym kalafiory mają swój charakterystyczne słodkawy smak, a i w środku lata są zachwycające. Dziś niezła gratka dla wielbicieli kalafiora — pasta do smarowania pieczywa.

Proponowaną pastę z kalafiora, można jeść z pieczywem, z dodatkiem pestek dyni, posiekanego szczypiorku, podprażonych orzechów lub migdałów. Kalafiora krótko gotuję, następnie podpiekam w piekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można również przygotować kalafiora, gotując go na parze.

Składniki:

  • mała główka z kalafiora
  • szalotka
  • 2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty
  • łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka czarnego sezamu lub maku

Wykonanie:

  • kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut
  • na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę
  • upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać  sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatołową i sporo pieprzu. Wymieszać
  • przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce

SMACZNEGO!    

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *