Sałata masłowa ze śmietaną słodko-kwaśną

Sałata masłowa to najdelikatniejsza ze wszystkich sałat, równocześnie tania i najpopularniejsza. Wszystkie sałaty zawierają chlorofil, zatem to podstawowy element każdej zdrowej diety. Sałata działa odkwaszająco, poprawia trawienie. Jest źródłem luteiny i zeaksantyny. To bogate źródło witaminy B, E, C i wielu składników mineralnych.

To smaczny, prosty do przygotowania dodatek warzywny do letniego obiadu. Można ja przygotować klasycznie z winegretem lub ze śmietaną na słodko. To moja ulubiona wersja. Koniecznie ze szczypiorkiem, koperkiem i rzodkiewką. Jest pyszna!

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 dużej główki sałaty
  • koperek, szczypiorek
  • rzodkiewki
  • 2-3 łyżki śmietany 20%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z agawy lub miodu
  • maleńka szczypta soli

Wykonanie:

  • odrzucić z sałaty wierzchnie liście, następnie ostrym nożem wyciąć głąb. Dokładnie umyć liść po liściu układając je w suszarce do sałaty. Odwirować wodę
  • śmietanę dokładnie rozmieszać z wodą, w zależności od gęstości śmietany mniej więcej w proporcji 1:1. Dodać sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszać
  • pokroić szczypiorek, koperek i rzodkiewki
  • sałatę poszarpać na mniejsze kawałki i układać w misce. Wymieszać ze śmietaną i ziołami
  • podawać zaraz po przygotowaniu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *