Jeżyny posiadają ponadto spore ilości rozpuszczalnego błonnika, na długo dając uczucie sytości. Są doskonałe w diecie odchudzającej, 100 g owoców to 43 kcal.
Ostatnio podmieniłam w śniadaniowych koktajlach dodatek łyżki oleju (lepsza przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) na olej kokosowy. Tu dodatkowo dodałam mleko kokosowe. Bajeczny smak i zapach, a dodatkowo podkręca metabolizm. Koniecznie wykorzystaj jeżyny do przygotowania pysznego koktaju.
Składniki:
1 szklanka jeżyn
2 łyżki gęstej śmietany z mleka kokosowego lub zamiennie szklanka cienkiego mleka kokosowego
1 banan
1 łyżka syropu z agawy/miodu - opcjonalnie
kawałek imbiru
Wykonanie:
- jeżyny umyj, obierz banana i imbir
- składniki umieść w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypij zaraz po przygotowaniu
4 komentarzy
Jezyn u nas duzo:-). Bedzie i koktajl. Kolorek sliczny. Mysle,ze smak jeszcze lepszy;-).
OdpowiedzUsuńI kolorek i smak super!
UsuńNika uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcie oczywiście :) Prawie za każdym razem dodajesz przepis mi znany jednak zawsze czymś mnie zaskakujesz ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi i dziękuję bardzo:) Pozdrawiam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!