Piliśmy go z dodatkiem brzoskwinii, gruszki i banana. Wszystkie połączenia bardzo nam smakowały.
Koktajl jest godny polecenia ze względu na ogromną ilość antocyjanów (antyoksydantów) w czerwonej kapuście i nieco mniejszą, ale również obecną w czerwonej porzeczce. Nie są one niestety magazynowane w organiźmie człowieka, dlatego tak ważne jest to, by zadbać o ich obecność w codziennej diecie.
3/4 szklanki pociętej czerwonej kapusty
3/4 szklanki czerwonej porzeczki
1 dojrzała gruszka (brzoskwinia, banan)
3/4 szklanki wody mineralnej
kawałeczek obranego imbiru
1 łyżka oleju
Wykonanie:
- porzeczki umyć, obrać z szypułek. Gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Kapustę drobno pokroić
- wszystkie skladniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić zaraz po przygotowaniu
10 komentarzy
Na połączenie kapusty i porzeczki chyba nigdy bym nie wpadła ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, a smakowo połączenie znakomite:)
Usuńpyszny pomysł! szkoda, że objadłam już wszystkie moje krzaczki z porzeczek ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, bardzo pyszny:)
UsuńRóżowy zawrót głowy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńCiekawe połączenie czerwonej porzeczki i kapusty :)
OdpowiedzUsuń-:)
UsuńAleż niespodziewane zestawienie smaków! Bardzo inspirująco! :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam koktajle owocowo warzywne
OdpowiedzUsuń----------------------------------------------
http://bit.ly/2eq7X30
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!