Owocowa „Pizza” z arbuza

Lato pięknie pachnie i smakuje owocami. Korzystaj z nich do woli, ładując witaminowe baterie. Arbuz to ulubiony owoc lata, szczególnie w te najgorętsze dni. Dobrze schłodzony nie tylko przyjemnie orzeźwia, ale i nawadnia. Ceni się go za dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek przeciwnowotworowych, oraz cytruliny, aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyspiesza proces regeneracji mięśni, u osób aktywnych fizycznie.

Zapraszam na owocową pizzę  z arbuza. To jeden z możliwie najatrakcyjniejszych sposobów jego podania. Wygląda uroczo i super smakuje!

Składniki:

  • około 3-cm plaster arbuza
  • 1 owoc kiwi
  • kilka truskawek
  • kilka śliwek
  • garstka jagód
  • 2 łodyżki mięty
  • wiórki kokosowe
  • kilka orzeszków pistacjowych

Wykonanie:

  • z arbuza wytnij gruby 3-cm plaster. Pozbaw go pestek. Pokój na trójkąty, tak jak to robisz w przypadku pizzy
  • kiwi obierz ze skórki, pokrój w plasterki, truskawki umyj, pokrój w ćwiartki, a śliwki w kostkę. Owocami udekoruj arbuz. Orzechy posiekaj. Posyp wierzch pizzy wiórkami kokosowymi, orzechami i jagodami. Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Pizza najlepiej smakuje schłodzona

SMACZNEGO!

Źródło: „Skarb” Rossmanna zeszyt 6/2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *