Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką

Pyszny sernik na lato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem. Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba!

Składniki na kruche ciasto:

  • 225 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 105 g masła
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki ksylitolu/cukru
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się w zgrabną kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na 30-60 minut umieścić w lodówce
  • ciasto cienko rozwałkować i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia oraz bok tortownicy wysmarowany masłem. Podpiec w 200`C przez 15 minut
  • oba serki, cukier i mączkę ziemniaczaną wymieszać na gładką, jednolitą masę. Dodać kolejno po jednym jajku, krótko miksując już  tylko do połączenia składników
  • masę serową wylać na podpieczony spód. Na górze rozłożyć przygotowane owoce. Piec w 180`C 35 minut. Studzić na kratce
  • podawać schłodzony w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować wierzch sernika świeżymi owocami jeżyn i porzeczek 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *