Boczniaki w pomidorach z makaronem

Obiad z serii błyskawicznych. W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotujesz smakowity sos z boczniaków. Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponuję leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki — dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe!

Składniki na 2 porcje:

  • 400-500 g boczniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • obrany i posiekany czosnek i cebulę poddusić na oleju. Dodać pokrojone w paski grzyby ( ogonki odrzucić) i dusić do odparowania wody. Powinny się zezłocić
  • dodać pomidory, przyprawy i dusić 10-15 minut
  • na patelnię z grzybami dołożyć ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Podawać suto posypane natką pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *