Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego.

Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny?

Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest, aby flaki zostały ugotowane do miękkości. Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni.

Składniki:

  • flaki – 1-1,2 kg
  • 2 golonki z indyka
  • 2 grzbiety z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 3 listki laurowe
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w  proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • świeży imbir 4-5 cm kawałek
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku

Wykonanie:

  • opłukane  grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić również mięso. Oddzielić mięso od kości i pokroić w małe kawałki
  • flaki należy 3 razy obgotować po 30 minut, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą, pomimo tego, iż kupiłam już flaki sparzone. Każdorazowo flaki zalewać gorącą wodą, ponieważ zalane zimną wodą zahartują się i trudno będzie je dogotować. Do ostatniego obgotowywania dodać sól. Obgotowane flaki odcedzić, ostudzić i pokroić w 1-cm paski
  • do rosołu dodać pokrojone flaki i gotować do miękkości. Gotowałam jeszcze 1,5 godziny 
  • warzywa wyłowione z rosołu (oprócz pora) zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, następnie połączyć z flakami. Dodać pokrojone mięso z rosołu i wszystkie przyprawy, gotować jeszcze 10-15 minut
  • podawać posypane zieleniną z pieczywem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *