Chrupiące grzanki to ciekawy dodatek do kremowych zup i sałatek, jednocześnie w pożyteczny sposób zutylizujesz czerstwe pieczywo. Jeszcze smaczniejsze są grzanki z dodatkiem ziół, a wykonane z chlebka upieczonego samodzielnie to ideał.

Niby banał, a jednak trzeba widzieć jak je zrobić. Najszybciej zrobisz je na patelni, kompletnie bez dodatku tłuszczu, wówczas gdy przygotowujesz grzanki bez dodatku ziół. Możesz wtedy zrobić je na zapas, bo długo przechowują się w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Do pieczonych grzanek z dodatkiem ziół dodaję olej jedynie w celu, by zioła „przykleiły” się do kostek chleba. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Moje z dodatkiem oregano podałam z kremem pomidorowo-paprykowym. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Wykonanie:

  • kromki chleba pokroić w kostkę dowolnej wielkości. W miseczce wymieszać z olejem i rozkruszonym w palcach oregano
  • wrzucić na rozgrzaną patelnię, bez okruszków, bo się przypalą. Najlepiej, by leżały w jednej warstwie. Od czasu do czasu zamieszać lub porzucić na patelni, by równo się przypiekły. Gdy się zrumienią są gotowe do podania

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *