Placek marcepanowy ze śliwkami

Prosty placek ze śliwkami — intensywny, mięsisty, wilgotny i bardzo wykwintny w smaku dzięki dodatkowi marcepanu. Tym razem marcepan nie jest ścierany na tarce, ale utarty z cukrem i masłem, przez co ciasto ma cudownie intensywny marcepanowy smak. Wielbiciele marcepanu będą na pewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie.

Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować!

Składniki (na tortownicę 26 cm):

  • 100 g marcepanu
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 600-800 g śliwek
  • cukier
  • cynamon

Wykonanie:

  • miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać porcjami pokrojony na małe kawałeczki marcepan. Do masy wbić kolejno po 1 jajku, ucierając za każdym razem do połączenia składników
  • do masy jajeczno-marcepanowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
  • masę wyłożyć na blaszkę/tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć wydrylowane śliwki. Posypać cukrem i cynamonem
  • piec w 200`C około 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *