Sok z aronii — recepta na długowieczność

Aronia to absolutna bomba witaminowa, źródło zdrowia, energii i długowieczności. Tego owocu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Aronia w „klasyfikacji” ORAC zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród owoców (19.220 j. w 100 g).

Ma ogromny potencjał przeciwutleniający, dlatego jest świetnym antidotum na choroby cywilizacyjne, opóźnia także postępowanie chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD). Antocyjany regenerują rodopsynę, barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia.

To owoc idealny dla wszystkich pracujących z komputerem, bo nie tylko wspomaga regenerację wzroku, ale znosi skutki promieniowania monitorów komputera. Właśnie przygotowany jesienią sok  zadba, by zimowa dieta była bogata w antyoksydanty.

Smak aronii jest dość specyficzny i nie każdego zachwyci, ale sok jest naprawdę smaczny.
Przemrożenie owoców i zamiana cukru na miód bardzo podnoszą smak soku.

Składniki na 4 butelki z`500 ml:

  • 2 kg aronii
  • 1-1,5 l wody
  • 600 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • owoce aronii przebrać i dokładnie umyć, następnie umieścić w dużym garnku i zalać wodą tak, by przykryła owoce. Gotować około 15-20 minut. Po około 10 minutach, gdy owoce już zmiękną zmiażdżyć je ubijakiem do ziemniaków. Więcej wartości z owoców przejdzie wówczas do wody 
  • po tym czasie odcedzić sok, wsypać odważony cukier, dodać sok z cytryny i zagotować
  • gorący sok wlać do wyparzonych butelek, zakręcić. Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *