Tort migdałowy z malinami i mango

Delikatny, prosty, niezbyt słodki torcik pod pierzynką z podprażonych płatków migdałowych, które nadają mu odświętnego charakteru. Torcik, bo upieczony w małej foremce o przekroju 20 cm. Biszkopt wykonany z mąki orkiszowej i krem o smaku mango świetnie harmonizuje ze świeżymi malinami.

Na uwagę zasługuje kruchy, razowy spód, przełamujący delikatną strukturę tortu. Opis jest dość przydługi, ale tort jest bardzo łatwy do przygotowania. Jeśli dzień wcześniej upieczesz kruchy spód i biszkopt, pracy przy nim naprawdę niewiele.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 90 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g mąki orkiszowej (50 g orkiszowej jasnej+50 g orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rumu

Poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 1 małe mango
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 op. (100 g) płatków migdałowych
  • 4 łyżki ulubionego dżemu
  • maliny — dowolna ilość

Wykonanie:

  • wymieszaną mąkę rozetrzeć z masłem między palcami na kruszonkę. Zlepić ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec w 200`C przez 15-20 minut
  •  jajka ubić na puszysty kogel-mogel. Jaja powinny potroić objętość. Wymieszać delikatnie szpatułką z wymieszanymi mąkami: orkiszową i ziemniaczaną. Do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 160`-180`C około 30-35 minut — do suchego patyczka. Góra powinna się lekko zrumienić. Do wystudzenia pozostawić w foremce
  • mango obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki, następnie z dodatkiem cukru zmiksować na gładką masę. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym
  • podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić migdałów
  • mascarpone ubić z cukrem, następnie dodawać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać kilka minut, aż krem zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec dodać rum i wmieszać mus z mango
  • biszkopt przeciąć na 3 blaty. Kruchy spód posmarować dżemem i ułożyć pierwszy blat biszkoptu, następnie nasączyć ponczem. Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik trzecim blatem i nasączyć ponczem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie obsypać podprażonymi płatkami migdałowymi
  • podawać schłodzony w lodówce i ozdobiony malinami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *