Bakłażan i pomidory — dwa składniki i pełna harmonia smaków. Te dwa składniki składają się na wspaniały, aromatyczny sos. Idealny do kasz, ryżu, makaronu i z kawałkiem bułki też będzie pyszny. U mnie akurat z ulubioną kaszą gryczaną.

Bakłażan to nie tylko walory smakowe. Zjadając bakłażana, dostarczysz organizmowi sporo potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika, w 100 g ma go dwukrotnie więcej niż jabłko, czy brzoskwinia. Jest niskokaloryczny – 100 g to zaledwie 28 kcal.

Przedstawiam danie szybkie, uniwersalne i tanie.

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 4-6 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • słodka papryka w proszku
  • zielona kolendra lub pietruszka
  • kasza gryczana

Wykonanie:

  • gdy używasz świeżych pomidorów: pomidory górą naciąć na krzyż, umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach wrzątek zamienić na zimną wodę, następnie obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki
  • w rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić obraną, pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem. Dodać rozdrobnione pomidory i dusić do odparowania nadmiaru wody. Pomidory z puszki wystarczy tylko podgrzać
  • z bakłażana odciąć piętki i pokroić warzywo w 2 cm plastry, następnie w grubą kostkę. Umieścić bakłażana na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i posolić go. Bakłażan pod wpływem soli zwilgotnieje i ładnie się przyrumieni
  • w międzyczasie ugotować kaszę gryczaną lub inny ulubiony dodatek
  • do pomidorów dołożyć obsmażonego bakłażana, dodać wszystkie przyprawy i dusić jeszcze około 5 minut
  • podawać z kolendrą, zieloną pietruszką lub inną zieleniną

SMACZNEGO!

Uwaga:
Do dania użyłam jasnofioletowej odmiany bakłażana, która nie ma goryczki. Jeśli dysponujesz tradycyjną odmianą, pokrój bakłażana w plastry, posól, a następnie odstaw, by zwilgotniał i zbierz wilgoć papierowym ręcznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *