Ciasteczka „Stempelki” bez masła i cukru

Stempelki do produkcji domowych ciasteczek zakupiłam… dawno temu. Nie mogłam się do nich zabrać, bo nie przepadam za wypiekami, w których połowę składu stanowi masło. Ponieważ od dawna już eksperymentuję z olejem kokosowym, właśnie w dzisiejszych ciasteczkach z powodzeniem zastąpił on masło.

Nie brakuje mi maślanego smaku, ponieważ posmak kokosa jest o wiele przyjemniejszy, a zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia iście niebiański. Zmielony na mączkę ksylitol zastąpił cukier, upieczone w całości z pełnoziarnistej mąki orkiszowej — oto najzdrowsze kruche ciasteczka przed Wami, voila!

Świetne do kawy i jako przekąska do pracy lub szkoły idealna. Poprzez wzorki duszków i dyni na stempelkach idealnie wpisują się w halloweenowe klimaty. Ciasto jest bardzo elastyczne, świetnie się formują i łatwo odwzorować stempelkowe wzorki.

Składniki na około 25 ciastek:

  • 240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 120 g miękkiego oleju kokosowego
  • 100-120 g ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  • miękki olej kokosowy utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i ucierać dalej. Dodawać porcjami mąkę z cynamonem. Gdyby ciasto się nie lepiło, można dodać 1 łyżkę mleka. Uformować w kulę, dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 60 minut
  • odrywać z ciasta kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego, formować w dłoniach kulkę,  układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odciskać wzorki stempelków
  • piec w 200`C około 15/17 minut do zbrązowienia brzegów 
  • studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku

SMACZNEGO!

Uwagi:
Mąka nieco grubiej zmielona da bardziej spektakularny efekt rustykalnych, pełnoziarnistych ciasteczek. Moja była niestety bardzo drobno zmielona. Od czasu do czasu można zanurzyć stempelki w mące, by nie kleiły się do ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *