Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego purée w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim!

Składniki na 15 sztuk:

  • 120 g purée z dyni
  • 150 g mąka orkiszowa
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • przygotowane wcześniej purée z dyni przetrzeć przez sitko do miski. Dołożyć odmierzoną mąkę, jajko, drożdże, sól i cukier, dolać mleko i wymieszać przy pomocy miksera na jednolitą masę. Ciasto konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • na patelnię z rozgrzanym olejem wykładać ciasto licząc po 1 łyżce na racucha i smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podałam z domowym sosem jeżynowym 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *