Fioletowa (czarna) marchew – surówka

Fioletowa marchew, zwana też czarną lub purpurową  przyciąga wzrok i uwagę – pewnie myślisz, że to kolejna genetyczna modyfikacja. Nic bardziej mylnego, to właśnie jest prastara odmiana, z której w XV wieku w Holandii wyhodowano odmianę pomarańczową panującą po dziś dzień, a fioletowa odmiana odeszła w zapomnienie.

Jedynie w krajach Orientu jest powszechnie dostępna po dzień dzisiejszy. U nas jest rzadkością, ale warto się za nią rozejrzeć, ponieważ zawiera bogactwo składników typowych dla marchwi, tylko w zwielokrotnionej ilości.

I tak porównując sok z marchwi pomarańczowej i czarnej, w tej drugiej znajdziesz 12- krotnie więcej antyoksydantów i 40% więcej beta-karotenu. Posiada dużo więcej luteiny, dbającej o nasz wzrok i błonnika przyspieszającego przemianę materii. Jedyna jej wada, barwi wszystko na fioletowo.

W smaku jest identyczna z odmianą pomarańczową, choć wydaje się ciut słodsza i bardziej soczysta. Świetnie smakuje i jeszcze lepiej wygląda. Każda odmiana na talerzu mile widziana, zapraszam zatem na surówkę z czarnej marchwi z jabłkiem, imbirem i rzeżuchą.

Składniki:

  • 3-4 fioletowe marchwie
  • 1 jabłko
  • sok z małej cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • rzeżucha do przybrania

Wykonanie:          

  •  marchewkę, jabłko i imbir obrać, następnie zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej
  •  przyprawić, miodem sokiem cytryny, szczyptą soli. Podawać schłodzoną z rzeżuchą 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *