Marmolada dyniowo-pomarańczowa

Marmolada dyniowo-pomarańczowa z korzennymi przyprawami: cynamonem i goździkami to must have tej jesieni. Już od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania dżemu i z dyni i pomarańczy. Gdy tylko znalazłam przepis z dynią i pomarańczą w jednym, zabrałam się do pracy.

Rozgotowanie dyni w dużej ilości wody, to naprawdę znakomity pomysł. Pomarańcza całkowicie się rozgotowała, połączyła z aksamitną dynią i oddała cały swój cudowny aromat i smak. Marmolada jest pyszna, skoncentrowana i bardzo gęsta. Pasuje do wszystkiego, do kanapek, a do produkcji domowych słodkości wymarzona, bo nie będzie wypływała pod wpływem wysokiej temperatury z wypieków. Jest przepyszna, bardzo polecam!

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni (u mnie Hokkaido)
  • 2 pomarańcze
  • sok z 2 cytryn
  • 4 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 300 g ksylitolu/cukru
  • 20 g imbiru
  • 700 ml wody 

Wykonanie:

  • dynię umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki z całym miękkim środkiem. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do szerokiego rondla. Dodać pomarańczę obraną, przekrojoną na pół, następnie pokrojoną w cienkie plasterki. Dołożyć starty imbir, laskę cynamonu i goździki, następnie zalać wodą i zagotować. Gotować około 1 godziny bez przykrycia, aż dynia się rozpadnie.  Gdy woda odparuje, a dynia nadal pozostaje w kawałkach, można pomóc sobie blenderem lub dolać wody i przedłużyć gotowanie
  • dosypać cukier/ksylitol, wcisnąć sok z cytryn i gotować następną godzinę. Pod koniec gdy masa będzie gęstnieć, zamieszać od czasu do czasu
  • z dżemu usunąć laskę cynamonu. Gorącą masą napełnić wyparzone, suche słoiczki, zakręcić. Na dłuższe przechowywanie pasteryzować 15 minut w wodzie bliskiej wrzenia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *