Pikantna tarta dyniowa z ajwarem

Pikantny placek dyniowy na cieniutkim razowym spodzie orkiszowym. Spoiwem łączącym surową, startą dynię jest ajwar (pasta paprykowo-bakłażanowa) zamiast tradycyjnej śmietany z jajkami. Górę placka stanowią pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Same warzywa, zatem super fit! Dużo zdrowia i cennej energii, witamin oraz mikroelementów i świetnie dobrane smaki!

W oryginale została doprawiona kuminem, ponieważ nie przepadam za tą przyprawą w dużej ilości, podmieniłam na ulubioną kolendrę.

Szybka, łatwa, nie może się nie udać. Obłędnie smaczna, także bez dokładki się nie obejdzie!

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 400 g dyni Butternut (dynia piżmowa)
  • 1 cytryna — bio
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g ajwaru
  • 1 łyżeczka kolendry/kuminu
  • sól
  • pieprz
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 250 g jogurtu greckiego
  • kilka łodyżek melisy, mięty

Wykonanie:

  • olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli, zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cmwyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki
  • piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C
  • dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry
  • przyprawioną masę dyniową wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut
  • pomidorki umyć i w zależności od wielkości przepołowić lub podzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć na placku 10 minut przed zakończeniem pieczenia
  • jogurt wymieszać z posiekanymi ziołami, startą skórką z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i miodem
  • placek delikatnie ostudzić i podawać z sosem jogurtowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *